Yaşam

Dehşet Verici Bir Deneyim: Uyku Felci

Uyku felci, uyanma veya uyumadan sonra geçici bir yetersizliktir, ancak bu bedenen tutulma, korkunç bir duygudur. Hareket edemez veya çığlık atamazsınız ve bazen bu felç odada birinin ya da bir şeyin bulunması ihtimaline eşlik eder.

uyku

uyku

Oldukça basit ve kısa süreli olsa da, uyku felci hayatta en dehşet verici deneyimlerden biridir, çünkü uyanık hissediyorsunuz ama hiç bir şey yapamıyorsunuz. Gerçek şu ki, uyku felci biyolojik bir olay ve endişelenecek bir şey yok. Ölmüyorsunuz, uykudan uyanıklığa geçerken beyninizin kimyasal yapısında kısa bir geçiş sorunu yaşanıyor.

Uyku Felci Neden Olur, Ne Yapılabilir?

Uyku felci uyanıkken hızlı göz hareketi (REM) uykusunun ortaya çıkmasıyla olur. REM, beyin çok aktif olduğunda ve rüyaların sıklıkla görüldüğü bir yerde uyku aşamasındadır. Vücut, solunumda kullanılan gözler ve kaslar haricinde, muhtemelen rüyanızdaki harekete geçmenizi ve kendinize zarar vermenizi durduramaz. REM uykunun neden bazen uyanıkken oluşabileceği açık değil, ancak yeterli uyku uyuyamıyorsan, uyku saatlerin düzensiz ise, vardiyalı çalışma arası düzensiz uyku düzenleri, Narkolepsi (kişinin aniden uygun olmayan zamanlarda uykuya dalmasına neden olan uzun süreli bir durum), bir aile trajedisi gibi sebepler olabilir.

uyumak

uyumak

Birçok durumda, uyku felci bir defaya mahsus olur ve bir daha olmaz. Zararlı değildir ve genellikle temel bir sorunun işareti değildir. Tekrarlayan uyku felci genellikle uyku alışkanlıklarınızı iyileştirmek ve uyku ortamını değiştirmek gibi yaşam tarzı değişikliklerine katılmakla önlenebilir, ancak yeni alışkanlıklar yapmak zaman alabilir. Uyku felciniz özellikle ağır ise, uzman bir doktor bir takım antidepresan ilaçları almayı önerebilir.

Join The Discussion