Yaşam

Baskı Devre (PBC) Nedir? Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?

Baskı devre (Printed Circuit Board) nedir? Baskı devre, elektrik devre elemanlarının ince yalıtkan bir malzeme üzerine yerleştirildiği sisteme denmektedir. Bu elektrik devre elemanları, çeşitli yollarla baskı devre kartlarına yerleştirilmektedir. Bu sistem, elektriği ileten kartlarla gerçekleştirilmektedir. Peki, baskı devrenin kullanım amacı nedir? Baskı devreleri; ögeler arasındaki elektriksel bağlantıyı sağlamak amacıyla üretilmektedir. Ayrıca; elektronik cihazların fiziki boyutlarını azaltması, devre elemanlarının kullanımını pratikleştirmesi ve gürültü azaltma özelliklerinden dolayı oldukça kolaylık sağlamaktadır.

Baskı devre sistemlerinde kullanılan kartların esnek ve sert olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Yalıtkan olan bu kartlardan daha çok sert olanı tercih edilmektedir.

baskı devre

Baskı Devre Nasıl Yapılır?

Baskı devre (Printed Circuit Board) nedir? Baskı devreleri evde farklı yollarla elde edilebilmektedir. Evde baskı devresi yapımını diğerlerinden ayıran en temel etken fotokopi cihazlarının doğrudan bakır plaketler üzerine baskı verememesidir. Bu sebeple çeşitli kağıtlar kullanılarak ısı yöntemiyle bakır plaket üzerine transfer yöntemi denenmektedir Peki, baskı devre yapımında gerekli olan malzemeler nelerdir?

  • Baskı devre şemasına uygun ölçülerde plaket (bakır ya da epoksi)
  • Asetat kalemi
  • Ütü
  • Yağlı(kuşe) kağıt

Elde edilen malzemeler sonrasında hazırlanan devre şeması transfer kağıdı üzerine basılır, ardından ütü ile ısıtılarak bakırlı plaket üzerine transfer edilir. Transfer kağıtları toz boyayı tutmakta ve ısıtma sonrasında şemayı bakır plaket üzerine aktarmaktadır. Bu noktada baskı devre çizimi için gerekli programlardan yardım alabilirsiniz. Hazırladığınız baskı devre çiziminizi ters görüntü olarak lazer yazıcıdan yağlı kağıt üzerine çıkarmanız gerekmektedir. Ardından kağıt, yumuşak bir sünger ve çizilmesine sebep olmayacak tanecik barındırmayan deterjan ile temizlenmiş plaket üzerine yerleştirilir. Plaket üzerine kağıdın ön yüzü gelerek yerleştirme yapılmalıdır. İşlemin ardından kağıdın kenarlarda kalan parçaları arka tarafa katlanarak bantlanabilmektedir. Bu işlemi gerçekleştirirken hizayı bozmadığınızdan emin olun.

Ütüleme işleminden önce ütünün içerisinde su boşaltılmalı ve ütü ayarı pamuklu olarak ayarlanmalıdır. Ütü ayarları yapıldıktan sonra ütü plaket üzerinden 10 dakika kadar baskı uygulanarak gezdirilmelidir. Bu işlem yapıldıktan sonra plaket üzerindeki bağlantı yolları belirecektir. Bu yollar göründükten sonra ütü işlemi sonlandırılmalıdır.

Kağıdın soğuduğuna emin olduktan sonra, zarar vermeden su yöntemi ile kağıt alınır. Asit işlemi yapıldıktan sonra delme işlemlerini gerçekleştirebilir ve baskı devre kartına sahip olabilirsiniz.

Join The Discussion