Yaşam

Okuma Gözlüğü Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Yakın gözlüğü olarak da anılan okuma gözlükleri genellikle 45 yaş üstü kesime hitap etmektedir ve gençlerde çok kullanılan objeler değildir. Yani yirmili ve otuzlu yaşlarda okuma gözlüğü ihtiyacınız oluyorsa derhal bir göz doktoruna görünmeniz gerekmektedir çünkü bu çok başka bir göz rahatsızlığının habercisi olabilir. Yaş ilerledikçe kullanılmaya başlanan okuma gözlüklerini alırken dikkat etmemiz gereken çeşitli hususlar vardır. Bunlardan en önemlilerine aşağıda değineceğiz.

Sadece Yakını Görme Sorunumuz mu Var?

Öncelikle okuma gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken husus kişinin sadece yakını görme sorunu mu var yoksa hem yakını hem uzağı görme sorunu mu var ilk önce buna dikkat edilmelidir ve buna uygun olarak hareket edilmelidir. Sadece yakını görme sorunu varsa dar gözlük camları kullanılmalı ve çerçevesi de yarım ay şeklinde olan çerçevelerden olmalıdır. Dede gözlüğü olarak da bilinen bu yarım ay şeklindeki gözlüklerin kullanımı hem okuma yaparken avantaj sağlamakta hem de okumayı bırakıp karşımızdaki kişiyle konuşmaya başladığımızda gözlük çerçevesi üzerinden bakmaya olanak sağladığı için pratik olmaktadır. Uzağa bakarken yukarıdan gözlük camı üzerinden bakıldığı için gözde de herhangi bir ek rahatsızlığa sebep olmaz.

Gözümüzün Numarası Yüksek mi?

Eğer gözümüzün numarası yüksekse ona uygun olarak okuma gözlüğü için kalın gözlük camları almamız gerekmektedir. Doğal olarak kalın gözlük camı aldığımız için de buna uygun kalın çerçeveli gözlükleri tercih etmeliyiz. Eğer durum tam tersiyse yani gözümüzün numarası küçükse ince camları tercih etmeli ve buna uygun olarak da ince çerçeveleri tercih etmeliyiz. Göz numarasına göre yapacağımız bu tercihlerde önemli nokta işinde uzman bir gözlükçü tarafından yönlendirilmektir. Doktorlar her ne kadar bu işin uzmanı olsalar da iş pratiğe gelince bu işi meslek haline getirmiş olan optikçilerin yönlendirilmesi tercih edilmelidir.

Okuma Gözlüğümüz Özel Yapım Mı Olmalı Yoksa Standart Üretim Mİ Olmalıdır?

Özel yapım dediğimiz okuma gözlükleri çeşitli markalar tarafından piyasaya sürülen okuma gözlükleridir. Standart üretim dediklerimiz ise eczanelerde satılan okuma gözlüğü çeşitleridir. Eczanelerden satın alınan okuma gözlüklerinin problemi tek tip herkes için aynı olarak yapılmış olmalarıdır. Bunlar her kullanıcı için özel olarak yapılmış okuma gözlüğü kategorisine girmez. Her kullanıcı için özel yapılmış okuma gözlüğü kategorisine daha çok markaların ürettikleri okuma gözlükleri girmektedir. Kullanımları da daha pratik olduğu için doğru seçim markaların ürettiği okuma gözlüklerini tercih etmek olacaktır.

Göz Doktoru Ziyareti

Gözlük satın alırken en çok dikkat etmemiz gereken husus kuşkusuz ki göz numaramızı doğru bilmek ve ona göre okuma gözlüğü satın almaktır. En azından yılda bir kere göz doktoru ziyarete edilmeli ve gözünüzün güncel ihtiyacına göre gözlük satın alınmalıdır. Aynı zamanda okuma gözlüğü genel olarak yaşlılara özgü olarak bilinse de yirmili ve otuzlu yaşlarda bir okuma gözlüğü ihtiyacı hissediyorsanız bu başka bir göz hastalığının belirtisi olabilmektedir ve bunun için de göz doktoru muayenesi ihmal edilmemelidir.

Yarım Ay Şeklinde Değil de Tam Gözlük Alınacaksa

Yakın görme için en çok tercih ve tavsiye edilen gözlük yarım ay şeklinde gözlükler olmasına rağmen(çünkü yukarıdan bakınca tam görüş sağlayabilmekte) model olarak çok tercih edilen gözlükler olmayabilmektedirler bunlar. Fakat tam çerçeve gözlük alınacaksa da bu gözlük fazla ağır olmamalıdır ve uzağa bakarken çıkarılmalıdır çünkü bu gözlükler uzağa bakmak için tasarlanmamıştır ve eğer uzağa bakarken de kullanılırsa çeşitli göz bozukluklarına sebep olabilir. Tam gözlük çerçevesi almak isteyen kullanıcılara daha çok bilgisayar gözlük camları önerilmektedir.

Okuma gözlükleri için https://www.asaloptik.com.tr/okuma-gozlugu tıklayın.

Join The Discussion