Yaşam

Nasıl Avukat Olunur?

Türkiye’de adaletin korunması için temsili görev veren meslek gruplarından biri de avukatlık olmaktadır. Hitabet yeteneğinizin iyi olması gereken avukatlık mesleğini icra ederken, sözel yetenek aranmaktadır. Bunlar dışında ise 4 yıllık lisans eğitimi almanız ve bir Hukuk Fakültesinden mezun olmanız gerekmektedir. Sonrasında ise avukatlık mesleğini icra etmek için 1 yıl boyunca avukatlık stajı yapmanız istenmektedir. Bu staj süresi boyunca, avukatlık mesleğinizi hem mahkemede hem de en az 5 yıl ve üstü deneyime sahip bir avukatın yanında bulunarak geçirmelisiniz.

Avukat olabilmek için 1 yıl boyunca stajın eksiksiz ve tam olarak yapılmış olması gerekir. Staj belgenizi hazırladıktan sonra, avukatlık lisansı için Türkiye Barolar Birliği başvurusu yaparak, burada araştırmaya tabi tutulursunuz. Baro tarafından avukat adaylarının araştırılması durumları söz konusudur. Eğer uygun görülürseniz ve ihlal durumu yoksa, avukatlık ruhsatı sizlere takdim edilir.

Avukat olduktan sonra her zaman gelişim ve değerlendirmelerde bulunmak zorunludur. Serbest avukatlık ya da devlet avukatı olarak da ikiye ayrılır. Bunun dışında birçok dava ile tecrübe edeceğiniz şekilde yaptırımlar bulunmaktadır. Sürekli araştırma, kendini geliştirmeniz gereken bir alan olup burada kanunları bilip ilerlemek önemlidir.

Avukatlık Maaşları Ne Kadar?

Kamuda çalışan bir avukatın maaşı 2020 yılı itibariyle 5224 TL’dir. Elbette yıllanmış avukatların alacakları maaşlar biraz daha farklı olmaktadır. Özel sektörde ise bu maaşlar biraz daha değişkenlik göstermektedir. Hukuk bürosuna göre farklı seviyelerde, farklı niteliklere sahip avukatlar daha yüksek maaşlar ya da daha düşük maaşlar alabilirler.

Avukatlık alanında en önemli karşılık, meslek deneyimidir. Bu nedenle kanunları ezbere bilmekten çok, yorumlarla birlikte hareket edeceğiniz ve olaylarla birlikte ilişkilendirmede olmak çok önemlidir. Kendilerini geliştirmek isteyen avukatların da burada yapması gerek konu bu şekildedir.

Serbest Avukat İle Devlet Avukatı Farkları

Serbest avukat ve devlet avukatı arasında farklar bulunur. Ruhsatı olan serbest avukat, hukuk bürosu açtıktan sonra kendi başına çalışabilir ya da başka bir serbest avukat olan kişilerle birlikte de hukuk bürolarında çalışmalarını sürdürebilirler. Özel bir şart olmayacağı gibi bir nevi işe başvuru süreci geçirmeleri yeterli olmaktadır.

Devlet avukatı ise TC vatandaşı olması, hukuk fakülte mezunu olması, zorunlu stajını tamamlaması gibi tüm standart süreçleri tamamladıktan sonra avukatların KPPS’ye girerek burada her yıl B türünden sınav puanına göre alımlarla atanmalarını beklemeleri gerekmektedir.

Join The Discussion