Yaşam

Vücudun Susuz Kaldığının İşaretleri

Daha fazla su iç tavsiyesini kaç kez duydunuz? Günlük olarak muhtemelen daha fazla su tüketmemiz gerektiğini bilsek de, genellikle bunu söylemek yapmaktan daha kolaydır. Ayrıca, ne kadarının yeterli olduğunu ve çok fazla içmenin mümkün olup olmadığını bilmek zor.

Önerilen günlük su alımı vücut ağırlığınıza bağlıdır. Çoğu yetişkin için günde 8-10 bardak önerilir ancak özellikle sık terliyorsanız daha fazlasına ihtiyaç duyulur. Dehidrasyon ile kötüleşebilen böbrek taşı veya gut gibi tıbbi sorunlarınız varsa, su alımını artırmanız önerilir.

Suyun Vücuda Faydaları Nelerdir?

Vücudumuzun yaklaşık %60’ı sudan oluşur ve her bir vücut parçasının ana bileşenidir. Su kemiklerde bile bulunur. Vücudumuzun düzgün çalışmasına izin vermek söz konusu olduğunda düzenli su içmek çok önemlidir. Suyun vücuda faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kan akışını, böbrek fonksiyonunu ve kan basıncını dengeler
  • Kas gerginliğini sağlar
  • Yorgunluğu önler
  • Cildin kurumasını, saçların ve tırnakların kırılmasını önler
  • Erken yaşlanmayı önler

Su ayrıca vücuttan atıkların düzgün bir şekilde uzaklaştırılmasına, vücut sıcaklığının terleme yoluyla düzenlenmesine ve sinir sisteminin ihtiyaç duyduğu hormonların ve sinyal moleküllerinin üretilmesine yardımcı olur.

Vücudun Susuz Kaldığını Gösteren İşaretler

Vücudumuzun suya ihtiyacı olduğu için, biz farkına bile varmadan dehidrasyon nispeten hızlı bir şekilde gerçekleşebilir. Dehidrasyon, su alımımızın vücudumuzun ihtiyaçları için yeterli olmadığı anlamına gelir. İlk semptomlar sadece hafif yorgunluğu içerebilir ancak daha sonra kas krampları oluşabilir.

Dehidrasyonun en yaygın belirtileri sık idrara çıkma, koyu sarı idrar veya az miktarda idrar yapma, cilt kuruluğu, ağız kuruluğu, aşırı susama hissi ve yorgunluktur. İdrarınız koyu sarı olması veya yeterince sık idrara çıkamama vücudun böbreklere suyu tutması için sinyal vermesinden kaynaklanır. Dehidrasyon önlenmez ve sıvı kaybı artarsa daha ileri semptomlar bayılma, karın ağrısı, göğüs ağrısı, hızlı nefes alma ve hatta kafa karışıklığı olarak görülebilir.

Vücut bir kez susuz kaldıktan sonra eski haline getirmek biraz zaman alabilir.  Bunun nedeni, su içtikten sonra ilk olarak sıvıların dolaşım sistemimize girmesidir. Çok miktarda su içseniz bile, sadece dolaşımın değil, tüm vücut dokularının uygun rehidrasyonunu sağlamak için daha fazlasına ihtiyaç duyulabilir. Uzun vadede, kronik dehidrasyon, böbrek fonksiyonlarında bozulma ve baş ağrıları gibi birçok soruna yol açabilir.

Join The Discussion